maanantai 19. toukokuuta 2014

Miten syödä levossa ja urheilun tohinassa?

Kaikkina eloni aikoina en ole osannut syödä, vaan se tapa, miten on tunkenut kitaansa ravintoa, on ollut enemmän tai vähemmän häiriintynyttä. Vielä tänäkin päivänä syyllistyn monelle tuttuun tunnesyömiseen sekä mielihalujen orjuuteen. On pitkiä kausia, kun minulla ja ruualla menee hyvin, ja suhteemme on rakkautta ja aurinkoa ja perhosia. Jos jätän vähänkään liikuntaa pois, ruokailutottumukseni pyllähtävät oikein kunnolla muhkeille pakaroilleen ojan pohjalle, ja sitä on työlästä lähteä nostamaan sieltä ojanpohjalta.

Suurin ongelmani on viikonloput. Virallisesti herkuttelupäiväni on perjantai, mutta kuinkas ollakaan, löydän itseni vielä sunnuntaina myöhään illasta sohvan uumenista molemmat kädet sipsipussissa, ympärilläni limsapulloja ja karkkipapereita. Olen viikonloppuisin kuin rasva- ja sokeriholisti, jolla on pahin putki menossa, eikä loppua näy. Toisinaan repsahduksia tulee myös arkisin. Useimmat syylliset mielestäni ovat erinomainen jäätelökeli,  harmaa päivä, jota on piristettävä suklaalla, iloinen tapahtuma, jonka kunniaksi lappaan suuhuni irtokarkkeja. Vaikka oikeasti syy on vain korvieni välissä, hedonistisissa taipumuksissani.

Jotta en ihan eksy jääkaapin sisälle, olen ottanut avuksi ruokalistan joka komeilee seinälläni. Siitä on hyvä tarkastaa, mitä on syötävissä mihinkin aikaan ja mitä taas tulee kulloisella aterialla välttää. Aluksi kokeilin Jutta Gustavsbergin Go fat Go -mallia, mutta minulle se aiheutti alituista nälkäkiukkua ja repsahduksia. Luulen, että se ei siksikään palvellut minua, kun en varsinaisesti yritä pudottaa painoa. Se kun nimenomaan on tarkoituksena Jutan ruokavaliossa.



Viimeisimmästä Fit- lehdestä ( 5/2014) bongasin vallan mainion artikkelin. Siinä käsiteltiin sitä, kuinka treenipäivän- ja lepopäivän murkinat  poikkeavat toisistaan. Lisäksi oli ruokailun perusrunko, joka on mitoitettu normaalikokoiselle, istumatyötä tekevälle naiselle. Perusrungon lisäksi oli listat, mitä  Laihduttajan Lihasten kasvattajan sekä kiinteytyjäntulisi lisätä perusrunkoon niin lepo- kuin reeniäpivänäkin.  Tämähän nyt on aivan liian mahtavaa ollakseen totta! Itse lähdin Kiinteyttäjän mallin mukaan, ja listani on seuraavanlainen:

Treenipäivän murkinat:

1. Aamupala:
-Marjoja tai hedelmä.
 (oikeasti sokeritonta mehukeittoa tai hedelmä.)
-250 g. rahkaa
-Banaani, tai 2 leipää tai 3 isoa riisikakkua

2. Lounas
-Reilu salaatti
-150 g. Lihaa.
-30 g pastaa tai riisiä, tai 2 pottua, tai 140g bataattia
 (pastan ja riisin paino raakana)
-tl. Oliiviöljyä. omnomnom. :3

3. Välipala
-sitä sokeritonta mehukeittoa
-250 g. rahkaa.
-1/2 dl pähkinöitä

4. Päivällinen
 -3 kiloa nautaa (no ei oikeasti. vitsi! unohda tämä kohta)
-Höyrytettyjä kasviksia
-150 g. Lihaa
-tl. oliiviöljyä.
-30 g. pastaa, riisiä tai 2 pottua tai 140 g bataattia.
-2 siivua leipää

5. Iltapala
-sok. ton. mehukeitto tai hedelmä,
-250 g. rahkaa.
- rkl. siemeniä
- banaani tai 3 isoa riisikakkua



Lepipäivän murkinat:

1. Aamupala:
-sokeritonta mehukeittoa tai hedelmä
-rkl. siemeniä
-250 g. rahkaa.
-banaani tai 2 leipäsiivua.

2. Lounas:
-Reilu salaatti
-150g. Lihaa
-tl. oliiviöljyä.
-30 g pastaa tai riisiä, tai 2 pottua tai 140 g bataattia.
 (pastan ja riisin paino raakana)

3. Välipala
- Mehukeittoa tai hedelmä
-250 g rahkaa
-1/2 dl pähkinää

4. Päivällinen
-Höyrytettyjä kasviksia
-150 g. Lihaa
-tl. öljyä.
-30 g pastaa tai riisiä, tai 2 pottua tai 140 g bataattia.

5. Iltapala
-mehukeittoa tai hedelmä,
-Rahkaa se tuttu 250 g
-rkl siemeniä.

Itellä tämä ruokavalio toimii kuin häkä. Mieliteot ovat vähentyneet, ja tässä mallissa on juuri sopivasti ruokaa tällaiselle lapamadolle. Joskus tekisi mieli korvata rahka raejuustolla, mutta en oikein osaa, sillä olenhan tapojeni orja. ;)

4 kommenttia:

  1. mmmjams!! johan tässä tuli nälkä <3

    VastaaPoista
  2. koskaan nämä eukot ei saa tarpeeksi murkinaa. >:D

    VastaaPoista
  3. Pitänee itsekin alkaa enemmän kiinnittämään ruokavalioon huomiota. Rahkan syömistä olen kokeillut, mutta se on niin helvetin vahvaa tavaraa, että meikä ei siihen taivu.

    VastaaPoista
  4. teemukillinen toinen on raejuusto! siihe nku palottelee vaikka tuorekurkkua messiin niin voe tokkiinsa! itelä oli tässä sairastelun takia vähä höllempää, mut nyt menee taas ruuat vaa'an kautta kitusiin ;)

    VastaaPoista